MÜSİAD, Kadın Girişimcilerin Yanında

Müsiad Antalya
Dünyanın önde gelen iş insanları örgütlerinden biri olan MÜSİAD tarafından düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Saygıdeğer eşleri Emine Erdoğan ile Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı Sema Ramazanoğlu başta olmak üzere iş dünyasının önde gelen isimlerinin de katıldığı Kadın Girişimciler Zirvesi’nde, kadın işverenlerin desteklenmesi ve kadın girişimciliğinin artırılması konuları ele alındı. Mevcut kadın girişimcilerin potansiyellerinin kullanılması ve yeni kadın girişimcilerin ortaya çıkması için yapılacak çalışmaların önemine değinen MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, “Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında, kadınların işgücüne katılımının büyük önem arz ettiğini anlatmaya gayret ediyoruz. Kadınlar olmadan hedeflerimize ulaşmamız imkânsız. Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacak, itici gücü yaratacak olanlar kadınlardır” diye konuştu.

MÜSİAD, yaklaşık 12 bin üyesi ile birlikte Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında, kadın girişimcilerin önemine dikkat çekmeye ve kadın girişimcilerin sorunlarını çözmeye odaklandı. Bu kapsamda, MÜSİAD tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Tuzla Belediyesi işbirliği ile İstanbul The Grand Tarabya Otel’de ilki gerçekleştirilen Kadın Girişimciler Zirvesi, kadın işverenlerin desteklenmesi ve kadın girişimciliğinin arttırılmasına odaklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Saygıdeğer eşleri Emine Erdoğan’ın da Gala Yemeği’ne katıdığı zirvede, "Kadın Girişimciliği  ve Teşvik", “Osmanlı ve İslam İktisadında Kadının Yeri” ile "Gelişmek ve Güçlenmek" başlıklı oturumlar gerçekleştirildi. Zirveye MÜSİAD Antalya Şubesi Hanımlar Komisyonu Başkanı Ayşegül Tayyar Bekar ile üyeler Reyhan Aksoy ve Gönül Bilban da katıldı.

Açılışta konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı Sema Ramazanoğlu, “Tarih boyunca üzerinde yaşadığımız bu topraklar; emek, güç, yetenek, akıl, sabır ve alın teriyle bereketin adı olmuştur. Tarihin her döneminde kadınlar ve erkekler üretime katıldıkça; emeğini, gücünü ve kuvvetini üretime dahil ettikçe toplumlar daha da güçlenmiştir. Tarihte Anadolu Bacıları, dokumacılık, örgücülük yapmışlar, ürettikleri malları diğer beldelere satmışlardır. Osmanlı Devleti zamanında ise kadınlar üretimin her aşamasında yer almanın yanı sıra ürettiklerinin tüketici ile buluşması için de çaba sarf etmişlerdir” dedi.

10 yılda kadının işgücüne katılımı 8,2 puan arttı

Kadının istihdama katılımının kadının güçlenmesinin en önemli aracı olduğunu belirten Ramazanoğlu, “Kadın emeğini görünür kılmakla birlikte istihdama katılım, kadının sosyal, kültürel haklara ve fırsat eşitliğine ulaşmasının en etkili yoludur. Son 14 yılda kadın istihdamı alanında izlenen politikalar ve yürütülen projeler sonucunda kadınların işgücüne katılımında ve istihdamında artışlar gerçekleşmiştir. Kadınların işgücüne katılım oranına bakıldığında 2005 yılından bu yana 8,2 puanlık artış sağlanarak bu oran % 31,5’e ulaşmıştır” diye konuştu.  Kadın girişimciliği konusunda kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde yürütülen önemli çalışmalar olduğunu belirten Fatma Ramazanoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Türkiye’de Kadınların Ekonomik Fırsatlara Erişiminin Arttırılması’ projesi ile kadınların işgücü piyasasına erişiminin arttırılması hedefleniyor, buna yönelik geniş kapsamlı çalışmalar yapılmaya devam ediliyor. Kadınlarımızın anne, eş, üreten, alın teri döken, girişimci niteliklerini ve aile, toplum içindeki rollerini dikkate alarak hep birlikte çalışmaya devam etmeliyiz. MÜSİAD’ın gerçekleştirdiği zirvenin, bu hedeflere ulaşmada çok büyük katkı sağlayacağına inanıyor ve bu tür çalışmaların artmasını temenni ediyorum.”

“Kadın eli değen yere güzellik, nezaket, incelik ve duyarlık da gelir”

Bir yerde düzen, ahenk ve estetik bakımından olumlu bir değişim tespit edildiğinde “buraya kadın eli değmiş” dendiğini belirten MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, “Aslında, kadın eli değen yere, yalnızca temizlik ve düzen gelmez. Güzellik, nezaket, incelik ve duyarlık da gelir” dedi. Sanatı gündelik hayata uygulayanın da kadının eli olduğunu belirten Olpak, “Çarşamba günü, Saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan ile birlikte, Ankara'da, MÜSİAD'ın da Proje Ortakları arasında yer aldığı, Afrika El Sanatları ve Kültür Evi’nin açılışını yaptık. İnanın, orada sergilenen, Afrikalı Kadınların el emeği olan eşyaların her biri, birer sanat eseri niteliği taşıyordu” diye konuştu.

Kadın mucitler

Konuşmasında kadın mucitlere de değinen Nail Olpak, sözlerine şöyle devam etti: “Bulaşık makinesini bir kadın icat etti: Josephin Cochrane. İlk büyük ölçekli bilgisayarı bir kadın geliştirdi: Grace Hopper. Araba sileceklerini de bir kadın buldu: Mary Anderson. Katlanır yatak, bir kadın tarafından tasarlandı: Sarah Goode. Optik analiz sistemlerini bir kadın keşfetti: Dr. Ellen Ochoa. Güneş enerjisiyle ısıtma sistemini de bir kadın icat etti: Dr. Maria Telkes. Lazerle katarakt tedavi etmek, bir kadının fikriydi: Patricia Bath. Ve elbette daha pek çokları. Sadece mucitlere bakmayalım. Bugün MÜSİAD Kadın Üyeleri arasında, Ağır Sanayiden Uluslararası Ticarete kadar geniş bir yelpazede üyelerimizin olduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim. Hedefimiz, niteliklerini ve sayılarını arttırabilmek. Bunların yanısıra, Kadın Girişimciliğinin Profesyonel Hayattaki başarılı örneklerini de unutmamamız gerekir. İntel ve Vodafone gibi Uluslararası kurumların Dünya Tepe yönetiminde bulunan başarılı Türk Kadınları, bunların güzel örnekleri.” 

“Kadınları dahil etmeden bir ekonomik hikâye yazmak mümkün değil”

2014 yılı TÜİK verilerine göre, kadınların ülkemizde 15 ve daha yukarı yaştaki nüfusun %50,6’sını oluşturduğunu belirten Nail Olpak, son yıllarda görülen önemli bir artışla, kadınların işgücüne katılım oranının %30,3’e ulaştığını söyledi. Bu verilerin, kadınları hesaba katmadan bir ekonomik hikâye yazmanın mümkün olmadığını gösterdiğini belirten Olpak, “Tam da bu noktada hatırlatmak isterim ki, dünyanın ilk kadın girişimcileri teşkilatlanmasını kurmuş bir gelenekten geliyoruz. Osmanlı toplumunda sanılanın aksine, kadınlar, iş hayatında oldukça etkindi. O dönemin değerleriyle, Halı ve Kilim Dokumacılığından, İpek Kumaş ve Giysi üretimine kadar farklı alanlarda bunun geniş örnekleri var. 16. yüzyıl padişah fermanlarından, Osmanlı kadınlarının, o dönemde, çamaşırhane işlettiğini öğreniyoruz. Bu medeniyetin mirasçıları olarak, günümüzde toplumsal ve iktisadi planlamada bazı şeyleri değiştirmeye başlamamız gerektiği açıktır. Değişimler, öncelikle zihinlerde başlar. Peşinden araştırmalar, tartışmalar, fikir alışverişleri, akademik çalışmalar ve uygulamalar gelir” diye konuştu. Olpak, zirvenin, böyle bir değişimi başlatacak zihin açıklığını ve hayırlara vesile olacak uygulamaları getirmesini temenni ettiğini sözlerine ekledi.

“Kadın girişimcilerin sorunlarını çözmeye odaklandık”

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Gülten Durdu ise, zirvenin sadece kadın girişimcilerin mevcut durumuna bir ayna tutmayacak aynı zamanda onlar için çözümler sunacak projeleri hayata geçirmek için bir başlangıç olacağını söyledi. Kadınların inançlı, güçlü, derleyici, toparlayıcı, idare edici, çalışkan ve cesaretli olduğunu belirten Gülten Durdu, “Anadolu’da 14. Yüzyılda dünyanın ilk kadın girişimcilik teşkilatlanmasının kurulduğunu biliyor muydunuz? ‘Baciyan-ı Rum’, yani Anadolu Kadınları, Anadolu’nun “cesur” kadınları. Anadolu’nun kendine güvenen girişimci kadınları, dünyadaki ilk kadın girişimcilik teşkilatlanmasını oluşturdular. İşte buradan, köklerimizin cesareti ve kendine güveninden yola çıkarak, kadın girişimcilerimizi desteklemek için harekete geçtik. Dünyanın önde gelen iş insanları örgütlerinden biri olan MÜSİAD olarak, Yeni Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında, kadın girişimcilerin önemine dikkat çekmeye ve kadın girişimcilerin sorunlarını çözmeye odaklandık” dedi. İş dünyasındaki faaliyetleriyle varlıklarını devam ettirmeye çalışan işveren kadınların güçlendirilmesini hedeflediğini belirten Durdu, MÜSİAD’ın zirvenin sonunda tamamen fayda odaklı, girişimci kadınlara destek sağlamak amacıyla önemli bir proje başlatacaklarını söyledi.

 “Melek Danışman” Projesi

Dünyanın önde gelen iş insanları örgütlerinden biri olan MÜSİAD, yaklaşık 12 bin üyesi ile birlikte Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında, kadın girişimcilerin önemine dikkat çekmeye ve kadın girişimcilerin sorunlarını çözmeye odaklandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesinde “Melek Danışman” isimli projeyi başlatmayı planlayan MÜSİAD, pilot bölge olarak seçilecek ildeki kadın girişimcilere farklı dallardaki uzman danışmanlarla destek olacak, hem büyümelerini sağlayacak hem de ülke ekonomisine katkılarını arttıracak.

Genel Muhasebe, Finans Yönetimi, Borçlanma, Maliye Muhasebesi, İmalat Süreçleri, İmalat Maliyet Muhasebesi, İşçi Hakları ve Mevzuatlar, İş Hukuku, Ticari Hukuk, Pazarlama Stratejijeri ile Satış Stratejileri ve Teknikleri konularında danışmanlık sağlayacak uzmanlarla hem mevcut kadın girişimcilerin cirosunun arttırılması hem de yeni kadın girişimcilerin kısa sürede piyasalara ayak uydurması amaçlanıyor. Yıllık cirosu 1 milyon TL’yi aşan işveren kadınların şirketlerinin oranının, tüm işveren kadın şirketlerine oranla sadece % 3 olmasından yola çıkan MÜSİAD, “Melek Danışman” uygulamasıyla bu oranın 5 yıl içerisinde kademeli bir şekilde en az % 15’e çıkarılmasını planlıyor.

Paylaş: Facebook Twitter Whatsapp

Resim Galeri

Diğer Duyurular

Tüm Hakları Saklıdır. | Aksi belirtilmedikçe; kaynağı belirtilerek alıntı yapılan içerikler hariç tüm görsel materyaller, sayfalar ve içerikler MÜSİAD Antalya Şubesi’ne aittir. İzin alınmaksızın ve kaynak belirtilmeden kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.