DİSLEKSİ PROJESİ HIZ KAZANDI
Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi arasında, "Disleksili Öğrencilerin Desteklenmesine İlişkin İşbirliği Protokolü" imzalanmıştı. Bu protokol sonrası ise Disleksi projesi hız kazandı. MÜSİAD’ın evsahipliğinde, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. E. Rüya Özmen eğiticilere eğitim verdi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi, sosyal sorumluluk alanında da projelerini sürdürüyor. Antalya'da Disleksili (öğrenme güçlüğü) öğrencilerin desteklenmesi konusunda yürütülen proje eğitimleri hız kazandı. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. E. Rüya Özmen, proje kapsamında eğitim verdi. MÜSİAD’ın ev sahipliğinde verilen bu eğitim ile eğitici eğitimi gerçekleştirildi. Bu eğitimcilerin amacı ise, okullarda verecekleri seminerle domino taşlarını harekete geçirmek ve büyük bir yüzdesi okulu terk etmekle karşı karşıya kalan ve sınıfın haylaz çocuğu olarak etiketlenen öğrenme güçlüğü olan çocukları topluma kazandırmak.
Ülkemizde özel eğitim öğretmeni yetiştirme sürecinde geçmişten günümüze hem niteliksel hem de niceliksel anlamda pek çok mesafe kat edildiğini söyleyen MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Ramazan Kalken, “Ancak sınıf ve rehber öğretmenliği gibi özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarla çalışan meslek elemanlarının yeterliklerinin artırılması konusunda henüz istenen başarı sağlanamamıştır. İlgili alanlardaki uzman ve öğretmenlerin yeterliliklerinin arttırılması için mevcut eğitim sistemimizde hizmet içi eğitimlere başvurulmaktadır. Çözüm olarak yapılan bu hizmet içi eğitimlerde özel eğitim alanında gelişmenin kaydedilmesi istenen başarının sağlanması için gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de; Devletin (Doğru yatırımlar; ihtiyaç duyulan özel eğitim öğretmeni yetiştirme, fiziksel imkanları iyileştirme, üniversitelerle bu alanda işbirliği yapma), Üniversitelerin (öğretmenlerin yeterliklerini artırmaya yönelik programları hizmete sunmak), Sivil Toplum Kuruluşlarının (Devletin ve özel sektörün yaptıklarını ülkemizin ihtiyaçlarına göre yönlendirerek kaynak aktarımının yapılmasını sağlamak) işbirliği kurması gerekmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında “Öğrenme Güçlüğüne Etkili Yaklaşımlar” projesi çerçevesinde Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile MÜSİAD arasında imzalanan işbirliği protokolü ile özel öğrenme güçlüğü eğitim uygulamaları kursu üniversitenin de katılımı ile gelişmiş ülke standartlarına erişmiştir” dedi. KALKEN ayrıca bu projede Hizmetler Sektör Kurulu Başkanı Mustafa CEPHANECİOĞLU (cephaneci.com e-ticaret), Yönetim Kurulu Üyemiz Ercan TURGUT (Uğur Optik Tur. Tic. Ltd. Şti.) ve Üyemiz Ali Sami FIÇICI (Antgaz LPG San. ve Tic. Ltd. Şti.) vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkürü bir borç biliriz dedi.
Projenin MÜSİAD koordinatörlerinden Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Dr. Nur OKUDAN, Öğrenme güçlüğünün farkındalığı konusunda Antalya başta olmak üzere tüm Türkiye’de gerekli çalışmaların yapılmasında MÜSİAD üstüne düşenin yapıyor, yapmaya da devam edecek. Biz gerek doktorlar gerekse iş adamları olarak bu konuda elimizden geleni yapıyoruz dedi.
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. E. Rüya Özmen verdiği kursa katılan sınıf öğretmenleri ve RAM personelinin öğrenme güçlüğü olan öğrenciler konusunda yeterliliklerinin artırılması hedeflendi. MÜSİAD’ın ev sahipliğinde verilen bu eğitim ile eğitici eğitimi gerçekleştirildi. Rüya Özmen ise şunları söyledi. “Bu domino taşlarının harekete geçmesinde büyük katkısı olan MÜSİAD’ın yaklaşımı, diğer sivil toplum kuruluşlarının da özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara çeşitli hizmetlerin gitmesinde Devlet, Üniversite ve Sivil Toplum işbirliğine örnek olacak bir çalışmadır. Ülkemizde öğrenme güçlüğü olan çocuklara yönelik farkındalığının artırılması ve etkili öğretim yaklaşımlarının uygulanmasında; Siyasi erk, Kamu, Özel sektör, Sivil toplum, Üniversiteler bir araya gelerek politika oluştururlarsa, yapılan en küçük çalışma bile hayat bulacak ve sayıları bir hayli çok, öğrenme güçlüğü olan çocuklarımız topluma kazandırılmış olacaktır” dedi.