MÜSİAD ve HAK -İŞ Konfederasyonu Turizm Sektörünü Masaya Yatırdı
Turizm sektörünün temsilcileri çalıştayda bir araya geldi.
Turizm sektörünün sorunlarını ve çözüm yollarını konuşmak için HAK- İŞ konfederasyonundan, OLEYİS (Türkiye Otel Lokanta Eğlence Yerleri Sendikası) ve Hizmet-İş sendikası temsilcileri ve üyeleri ile birlikte MÜSİAD işveren temsilcileri aynı masada buluştu. 6-7 Temmuz 2017 tarihlerinde ‘Turizm Çalıştayı’nda bir araya gelen sektör temsilcileri turizm sektörünün şu anki durumunu analiz etti.
İşçi ve işveren temsilcilerinin bir araya geldiği buluşmada; Gazi Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesinden de akademisyenlerin katıldığı programa ‘Sosyal Diyalog ile Kavgasız Gürültüsüz Anlaşabiliriz’ teması damga vurdu.
Hak-iş Konfederasyonu Genel Başkan Danışmanı ve yurt dışı temsilcisi Onur Sayılan, Hak-İş olarak sosyal diyaloğa çok önem verdiklerini, sorunları konuşarak çözmenin en temel felsefeleri olduğunu ifade ederken, MÜSİAD Antalya Şubesi Başkan Yardımcılarından Mesut Torun ve Hüseyin Kadıoğlu da sorunların konuşularak çözümünün daha doğru olduğunu ancak lafta kalmaması gerektiğini, işçi haklarında devletin güvence vermesinin işveren tarafından da destek görebileceğini ifade ettiler.
Kadıoğlu ayrıca, Türkiye'de işletmelerin çoğunun KOBİ sınıfında olduğunun unutulmamasını, işverenin işini büyütmek için yaptığı yatırımların önünün açılarak devletin personel noktasında da desteklerinin çoğalması gerektiğini dile getirdi.
Stajyer suistimali ve ucuz iş gücü temininin turizmde hizmet kalitesini baltaladığı noktasında da hem fikir olan katılımcılar özellikle; Turizmde kalifiye personelin önemini vurgulayarak devletin de kaçak işçi konusunda denetimlerinin daha fazla arttırması gerektiği noktasında ortak görüşlerini ilettiler.
2 Günlük Turizm Çalıştayı…
6-7 Temmuz 2017 tarihlerinde Turizm Sektörü Çalıştayı’nda bir araya gelen temsilciler, 2 gün boyunca turizm sektörüne ait konuları masaya yatırma fırsatı buldular. ‘Turizm Sektörünün Durumu’ ile başlayan buluşmada: AB’de Eğitimin, Sürekli Mesleki Eğitimin ve Sosyal Diyaloğun Örnekleri / Avrupa Birliği’nde ve Türkiye’de Sektör Gelişmeleri, Sektörün SWOT analizi / Türkiye’deki Mesleki Eğitim Sistemi, Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Sistemi / Türkiye’de İnovasyon Yönetimi – İnovasyon Uygulamasının Teşvik Edilmesi başlıklarında katılımcılara önemli bilgilendirmeler yapıldı. Çalıştay, Sektörel Yol Haritası Hakkında Odak Grup Çalışması ve Sektörel Yol Haritası Hakkında Sonuçların açıklanmasıyla son buldu.